Banja Vrdnik

Na idealnoj poziciji od 240m nadmorske visine, banja se odlikuje umerenom kontinentalnom klimom sa 2200 sunčanih časova godišnje, te odsustvom jakih vetrova i hladnih vazdušnih masa. Čist vazduh sa velikim sadržajem ozona, bez ikakvog zagađenja, banju Vrdnik svrstava u red vazdušnih banja.

Banja Vrdnik poseduje lekovitu vodu koja zbog temperature i hemijskog sastava spada u red hipotermalnih voda. Temperatura vode od 29-32 stepena celzijusa, nadmorska visina i čist vazduh ubraja banju u vazdušna lečilišta Srbije.
Blagotvorno dejstvo termalne vode, poznato je od početka 19. veka. U vreme kad je Vrdnik bio rudarsko mesto, rudari su bili prvi koji su isprobali pozitivne efekte ove vode. Radeći u oknu često su stajali u vodi koja se pojavljivala iz pukotina u krečnjaku. Ne znajući ništa o kvalitetu te vode samo su konstatovali ublažavanje simptoma kostobolje i bržu epitalizaciju kože. Rezultati analize vode samo su potvrdili izjave rudara i postavili su naučne okvire za primenu ove vode u medicini.
Blagotvorna dejstva prirodnih izvora uspostavljaju ravnotežu između zdravlja, lepote i dobrog osećaja celog organizma. Termalna voda osim što u sebi sadrži minerale je i hipoalergena, a samim tim je pogodna za osetljivu i iritiranu kožu. Prirodno je čista i bogata mineralima. Povoljno utiče na lokomotorni sistem, na oporavak kod respiratornih bolesti ili reumatskih oboljenja. Voda sadrži natrijum, kalcijum, magnezijum, sulfate, hidrokarbonate te je idealna za otklanjanje stresa, umora, preosteljivosti i nesanice.

Banja je poznata za oparavak i preventivu:

  • Vanzglobni reumatizam
  • Postoperativna stanja lokomotornog aparata i kičmenog stuba
  • Oboljenja perifernog nervnog sistema
  • Svi oblici reumatskih oboljenja ( hronični degenerativni reumatizam koštano – zglobnog aparata i kičmenog stuba )
  • Bolni sindromi različitog porekla
  • Sportske povrede